DİQQƏT! - Bu qidalar mədənizi MƏHV EDİR

Referans.az mədəni məhv edən bəzi qidaları təqdim edir
Mədəyə təsir edən qidalar
İstifadə etdiyiniz qidaların sağlamlığınıza faydalı və ya zərərli olduğunu bilirsinizmi? Xüsusilə hər hansı bir xəstəliyiniz varsa, qidalanmanıza daha çox diqqət yetirməlisiniz. Xüsusilə mədə şikayətləri olan insanlar tez-tez qidalanma ilə bağlı sağlamlıq problemləri yaşaya bilərlər. Xüsusən də yaydırsa, havanın temperaturu və rütubətin artması ilə orqanizm stress keçirir, mədədə turşu ifrazı artır. Rutin həyatda baş verən hər cür stress və sıxıntılar, yeyilənlər və içilənlər mədə sağlamlığına təsir edir. Bədənin ən həssas orqanı olan mədəyə təsir edən 7 növ xəstəlik var. Bunlar xərçəng, reflü, qastrit, həzmsizlik, xoralar, yanma və mədə tənbəlliyidir. Qidalanma bu xəstəliklərin öhdəsindən gəlmək üçün vacib bir müalicədir.
Siz mədə-bağırsaq üçün faydalı probiotik qatıq və ya kefir seçə bilərsiniz.
Şüyüd və çobanyastığı çayı karminativ xüsusiyyətlərə malikdir. Cökə, limon balzamı, adaçayı, limon balzamı, exinecea, darçın-mirəng, heyva-cökə və alma çayı kimi bitki çaylarını da həddindən artıq çox olmamaq şərti ilə seçə bilərsiniz. Ancaq yatmazdan əvvəl bu çayları içməyin.
Yeməklərinizə həzmi asanlaşdıran və qazlaşdırıcı xüsusiyyətlərə malik olan kəklikotu, zirə, keşniş, tərxun, hil, şüyüd, zəncəfil, zerdeçal və darçın əlavə edə bilərsiniz.
Ananas, armud, heyva, alma, banan, şaftalı, alma suyu, ananas suyu və yerkökü suyu daha az qaz və şişkinliyə səbəb olduğu üçün istehlak edə bilərsiniz.
Mədənizi ağrıdan qidaları istifadə etməyin
İstifadə etdiyiniz qidalar mədənizin yanmasına və ağrımasına səbəb ola bilər. Odur ki, mədənizə zərər verməyin və bu məhsullardan uzaq durun. Mədə şikayətləriniz varsa istehlak etməməli olduğunuz şeylər:
Turşu, sarımsaq, limon duzu, zeytun, ədviyyatlı yeməklər və çoxlu tomat pastası olan qidalar,
Qızardılmış, qovrulmuş, sakatat, mayonez və souslar, qaymaq və qaymaq kimi həddindən artıq yağlı qidalar,
Xəmir, şərbət və yağlı desertlər,
Çox duzlu pendirlər və tulum və hallumi kimi delikates məhsulları,
Tərkibləri naməlum olan hazır qidalar,
Çox isti və ya çox soyuq yemək və içkilərdən istifadə etmək,
Quru paxlalılar qaz və şişkinlik problemlərinə səbəb ola biləcəyi üçün onların istehlak tezliyini azaldın. Əgər istehlak edərkən keşniş, kəklikotu, nanə və zirə istifadə etsəniz, onlar yeməyi qazsızlaşdıracaq və daha asan həzm etmənizi təmin edəcək.
Çiy tərəvəzlərlə təcrübə apararkən, cəfəri, şüyüd və reyhan ilə başlaya və digər tərəvəzləri sınaya bilərsiniz.
Mədəniz sağlamdır, bəs böyrəkləriniz? Onlar üçün nə qədər fədakarsınız? Farkında olmadan istehlak etdiyiniz qidalarla böyrək daşlarına səbəb ola bilərsiniz. Xüsusilə yay aylarında görülmə tezliyi artan böyrək daşları məkrli şəkildə irəliləyən bir xəstəlikdir. Şiddətli ağrısı ilə insanın həyatını kabusa çevirir. Ölkəmizdə hər il kişilərin 12 faizində, qadınların isə 6 faizində böyrək daşları əmələ gəlir. Lakin bəzi qaydalara diqqət yetirməklə böyrək daşlarının qarşısını almaq olar.
Aqil Qarayev