Bal və ya bəhməz istifadə etməyin! Qızdırıldıqda şəkərdən dəfələrlə daha kanserogendir.

14.02.2024
-
18:18
|
|
Əgər desertləri daha sağlam etmək üçün bal və ya bəhməzdən istifadə edirsinizsə, bu, bişirilməsi lazım olan desertləriniz üçün yaxşı fikir olmaya bilər. Şəkərdən fərqli olaraq, bal və bəhməz istiliklə müalicə edildikdə kanserogen ola bilər.
Referans.az təfərrüatları təqdim edir.
1. 43 DƏRƏCƏ TƏFƏRRÜATLARA DİQQƏT
Ondokuz Mayıs Universiteti (OMÜ) Əkinçilik Fakültəsi Müəllim Dos. Dr. Ahmet Gülər verdiyi açıqlamada balın 43 dərəcədən yuxarı istiyə məruz qalması ilə qida dəyərini itirdiyini, bu temperaturun üstündə südə və ya çaya əlavə edilən balın dadlandırıcıdan başqa bir şey olmayacağını bildirib. Bununla belə, bal ilə bağlı suallar bundan çox kənara çıxır.
Ondokuz Mayıs Universiteti (OMÜ) Əkinçilik Fakültəsi Müəllim Dos. Dr. Ahmet Gülər verdiyi açıqlamada balın 43 dərəcədən yuxarı istiyə məruz qalması ilə qida dəyərini itirdiyini, bu temperaturun üstündə südə və ya çaya əlavə edilən balın dadlandırıcıdan başqa bir şey olmayacağını bildirib. Bununla belə, bal ilə bağlı suallar bundan çox kənara çıxır.
2. ŞƏKƏNİN ZƏRƏRLƏRİ
Həddindən artıq şəkər istehlakı çəki artımına səbəb ola bilər. Beyin və böyrəklərə zərər verən şəkər qaraciyərin yağlanmasına və dişlərin çürüməsinə də səbəb ola bilər. Şəkər asılılığı olan insanlar üçün şəkəri həyatlarından tamamilə çıxarmaq çox çətin ola bilər.
Həddindən artıq şəkər istehlakı çəki artımına səbəb ola bilər. Beyin və böyrəklərə zərər verən şəkər qaraciyərin yağlanmasına və dişlərin çürüməsinə də səbəb ola bilər. Şəkər asılılığı olan insanlar üçün şəkəri həyatlarından tamamilə çıxarmaq çox çətin ola bilər.
3. HMF KANSEROGEN ÇIXIB
Diastaza və HMF (hidroksi metil furfural) ilə birlikdə invertaz səviyyələri keyfiyyətə nəzarət parametrləri kimi qiymətləndirilir. HMF həm də süzülmüş balın hazırlanması zamanı 60 dərəcədən yuxarı qızdırılan balda əmələ gələn kanserogen birləşmə kimi seçilir.
4. BƏHMƏZ VƏ BALDA HƏMÇİNİN
Sağlam desert reseptlərinin vazkeçilməzlərindən olan bəhməzi desertinizin içinə qoymaq və sobada bişirmək zərərli ola bilər. Tədqiqatlara görə, bəhməz və bal kimi qidalar, xüsusilə şəkəri yüksək olan qidalar yüksək temperatura məruz qaldıqda kanserogen bir maddə ayrılır.
Diastaza və HMF (hidroksi metil furfural) ilə birlikdə invertaz səviyyələri keyfiyyətə nəzarət parametrləri kimi qiymətləndirilir. HMF həm də süzülmüş balın hazırlanması zamanı 60 dərəcədən yuxarı qızdırılan balda əmələ gələn kanserogen birləşmə kimi seçilir.
4. BƏHMƏZ VƏ BALDA HƏMÇİNİN
Sağlam desert reseptlərinin vazkeçilməzlərindən olan bəhməzi desertinizin içinə qoymaq və sobada bişirmək zərərli ola bilər. Tədqiqatlara görə, bəhməz və bal kimi qidalar, xüsusilə şəkəri yüksək olan qidalar yüksək temperatura məruz qaldıqda kanserogen bir maddə ayrılır.
5. QİDA DƏYƏRİNİ MƏHV EDİR
Təbii bal pətəkdən götürüldüyü üçün əslində istehlaka yararlıdır. Bununla belə, bal zamanla pisləşmir. Həmçinin real balda bir qədər donma ola bilər. Bu da sadə şəkildə həll edilə bilər. Bu cür problemləri həll etmək üçün bala tətbiq olunan istilik müalicəsi və həddindən artıq filtrasiya kimi tətbiqlər balın qida dəyərini məhv edir.
6. BALIN HƏQİQİ OLDUĞUNU BUNUNLA MÜƏYYƏN EDƏ BİLƏCƏKSİNİZ
Balı soyuq bir mühitə və ya soyuducuya qoyduğunuzda, donubsa sevinməlisiniz. Çünki əsil balın ən fərqli xüsusiyyətlərindən biri soyuqla təmasda olanda qaymaq və ya yağa çevrilməsidir.
6. BALIN HƏQİQİ OLDUĞUNU BUNUNLA MÜƏYYƏN EDƏ BİLƏCƏKSİNİZ
Balı soyuq bir mühitə və ya soyuducuya qoyduğunuzda, donubsa sevinməlisiniz. Çünki əsil balın ən fərqli xüsusiyyətlərindən biri soyuqla təmasda olanda qaymaq və ya yağa çevrilməsidir.
7. 80 DƏRƏCƏDƏN YUXARI BÖYÜK RİSK
Mütəxəssislərin fikrincə, balın kimyəvi xüsusiyyətlərini qorumaq üçün onu uzun müddət yüksək temperaturda saxlamaq olmaz. Balın 2-3 saat 80 dərəcə və daha yuxarı temperaturda saxlanması tərkibinin zərərli pozulmasına səbəb ola bilər.
Aytac Hacıyeva